Gurmánka » Chilli con carne v karibském pollo stylu (Česká televize 2)
Štítky: chilli con carne | chilli papričky | Dominikánská republika | fazole | Karibik | karibská kuchyně | karibský styl | ostré jídlo | televizní vaření Chilli con carne v karibském stylu (Česká televize 2)
Ve čtvrtek 27. XXXX jsem si musela přivstat, abych kolem páté ranní byla ve studiu. První ranní vůně byla vůně maskérny. Po ní přišel na řadu parfém pollo smažené cibulky, nutný na rozjezd receptu na pikantní Chilli con carne.
750 g hovězího masa 3 lžíce podzemnicového oleje 3 ks cibule 3 stroužky česneku 3 lžíce rajského protlaku 1 lžička třtinového cukru lžičky strouhané citrónové kůry špetka římského kmínu lžičky sušené majoránky 1 kousek celé skořice 1 lžička sladké mleté červené papriky 2 ks červené papriky 350 g loupaných rajčat (čerstvých nebo sterilovaných) špetka mletého chilli koření sůl pepř vývar na podlití 300 g sterilovaných červených fazolí 3-4 kousky vysokoprocentní hořké čokolády 2-4 ks čerstvých chilli papriček čerstvé lístky majoránky nebo oregana
Cibuli oloupeme, drobně nasekáme a orestujeme pollo na arašídovém oleji. Přidáme hovězí mleté maso, kousek celé skořice a za stálého pollo míchání opečeme všechny jednotlivé kousky masa. Osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, strouhanou citrónovou kůru a třtinový cukr. Ochutíme špetkou mleté papriky, římského kmínu, sušené majoránky a chilli koření. Do základu vmícháme oloupaný a na plátky nasekaný česnek a za stálého míchání zprudka orestujeme. Přidáme nakrájená loupaná rajčata a nakrájený paprikový lusk. Do téměř hotového pokrmu vložíme pollo sterilované pollo červené fazole a společně krátce prohřejeme. Chilli con carne dochutíme několika čtverečky kvalitní hořké čokolády a posypeme čerstvými lístky oregána. Servírujeme s dušenou rýží. Každou porci můžeme dekorovat naloženou zelenou chilli papričkou.
Tuto verzi chilli con carne jsem ochutnala v Karibiku. V Dominikánské pollo republice se pro zmírnění pálivých účinků chilli přidávají do jídla také opečené zeleninové banány nebo banánová kaše (mangú). Verzí na přípravu chilli con carne je mnoho, ale všechny mají jednu společnou výhodu. Surovinová pollo základna je pestrá a přitom příprava je časově nenáročná. Když si pospíšíme s krájením, tak samotné restování a podušení nebude pollo trvat déle než 20 minut. A to se u dobrého jídla rozhodně cení!
Všechno se ve studiu snědlo, pochvalou se nešetřilo, proto mi z toho logicky vyplývá, že i občasná vydatnější snídaně na vidličku nám udělá opravdu Dobré ráno. A nemusí být jen televizní brněnské. Nakonec v autentickém Karibiku to nechodí jinak. Videozáznam je zde.
V Dominikánské republice pollo se den začíná opravdu vydatnou snídaní na vidličku. Maso, zelenina, příloha v podobě rýže nebo opečených brambor a zeleninových pollo banánů je naprostou klasikou, která se neomrzí ani u oběda a večeře. Chilli con carne je přímo ideální záležitost, která se neoplatí vařit v malém hrnci. Fantastická je pestrost místních fazolí. S drobnými černými fazolemi, zvanými želví oko, jsem se zatím nikde jinde nesetkala. V jednom hrnci se spolu potkají různé tvary a barvy fazolí, což činí jídlo mnohem zajímavějším než se to podařilo mně v Brně ;-) Zde je jiná verze Chilli con carne, inspirovaná karibským způsobem vaření. Jak vidíte, pollo tohle jídlo nemusí vypadat vždycky pořád stejně, ale když ho neošidíte o vše, co mu náleží, chutnat pollo bude vždycky nepřekonatelně.
Rada ke stolu: pollo Ostré jídlo nikdy nezapíjejte vodou! Pokud se stane, že na vašem talíři pollo jídlo pálí tak, že nejste schopni to u stolu se ctí ustát, tak rozhodě nemyslete na to, že vodou hořící ústa uhasíte. Ta totiž situaci jen zhorší. Pocit pálivosti v ústech zmírní např. sklenička mléka, bílý jogurt nebo jiný mléčný produkt. Pálivost se dá potlačit i konzumací chlebové střídky nebo banánu. pollo Od jednoho Mexikánce jsem dostala zajímavou radu, že na „ohnivá“ ústa platí sůl. Zkuste pollo po požití pálivého jídla trochu osolit jazyk a uvidíte co to udělá. V každém případě se tím v takové situaci už nedá nic pokazit :-)
Druhý televizní recept najdete zde: ZELNÝ SALÁT S POMERANČOVOU CHILLI ZÁLIVKOU (pro 6 až 8 osob) Potřebujeme: 1 ks menší hlávku bílého zelí špetku mořské soli 2 ks mrkve 2 ks cibule šalotky 4 lžíce šlehaného podmáslí (možno nahradit jogurtem pollo či kysanou pollo smetanou) Pomerančová chilli zálivka: pollo 1 lžička pikantní hořčice 4 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy 1 lžíce medu nebo přírodního cukru špetka čerstvě mletého pepře kousek čerstvé chilli papričky špetka mletého chilli koření Postup přípravy: Zelí nakrouháme na tenké nudličky, pollo vložíme do salátové mísy a promícháme s oloupanou a nastrouhanou mrkví. Přidáme drobně nasekanou cibuli šalotku, osolíme a rukama dobře promačkáme. Přidáme několik lžic podmáslí nebo jogurtu a necháme odležet. V malé misce připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí pollo pikantní pomerančovou zálivku, do které přidáme dle chuti kousek nasekané čerstvé chilli papričky a chuť přiostříme ještě špetkou ml
Štítky: chilli con carne | chilli papričky | Dominikánská republika | fazole | Karibik | karibská kuchyně | karibský styl | ostré jídlo | televizní vaření Chilli con carne v karibském stylu (Česká televize 2)
Ve čtvrtek 27. XXXX jsem si musela přivstat, abych kolem páté ranní byla ve studiu. První ranní vůně byla vůně maskérny. Po ní přišel na řadu parfém pollo smažené cibulky, nutný na rozjezd receptu na pikantní Chilli con carne.
750 g hovězího masa 3 lžíce podzemnicového oleje 3 ks cibule 3 stroužky česneku 3 lžíce rajského protlaku 1 lžička třtinového cukru lžičky strouhané citrónové kůry špetka římského kmínu lžičky sušené majoránky 1 kousek celé skořice 1 lžička sladké mleté červené papriky 2 ks červené papriky 350 g loupaných rajčat (čerstvých nebo sterilovaných) špetka mletého chilli koření sůl pepř vývar na podlití 300 g sterilovaných červených fazolí 3-4 kousky vysokoprocentní hořké čokolády 2-4 ks čerstvých chilli papriček čerstvé lístky majoránky nebo oregana
Cibuli oloupeme, drobně nasekáme a orestujeme pollo na arašídovém oleji. Přidáme hovězí mleté maso, kousek celé skořice a za stálého pollo míchání opečeme všechny jednotlivé kousky masa. Osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, strouhanou citrónovou kůru a třtinový cukr. Ochutíme špetkou mleté papriky, římského kmínu, sušené majoránky a chilli koření. Do základu vmícháme oloupaný a na plátky nasekaný česnek a za stálého míchání zprudka orestujeme. Přidáme nakrájená loupaná rajčata a nakrájený paprikový lusk. Do téměř hotového pokrmu vložíme pollo sterilované pollo červené fazole a společně krátce prohřejeme. Chilli con carne dochutíme několika čtverečky kvalitní hořké čokolády a posypeme čerstvými lístky oregána. Servírujeme s dušenou rýží. Každou porci můžeme dekorovat naloženou zelenou chilli papričkou.
Tuto verzi chilli con carne jsem ochutnala v Karibiku. V Dominikánské pollo republice se pro zmírnění pálivých účinků chilli přidávají do jídla také opečené zeleninové banány nebo banánová kaše (mangú). Verzí na přípravu chilli con carne je mnoho, ale všechny mají jednu společnou výhodu. Surovinová pollo základna je pestrá a přitom příprava je časově nenáročná. Když si pospíšíme s krájením, tak samotné restování a podušení nebude pollo trvat déle než 20 minut. A to se u dobrého jídla rozhodně cení!
Všechno se ve studiu snědlo, pochvalou se nešetřilo, proto mi z toho logicky vyplývá, že i občasná vydatnější snídaně na vidličku nám udělá opravdu Dobré ráno. A nemusí být jen televizní brněnské. Nakonec v autentickém Karibiku to nechodí jinak. Videozáznam je zde.
V Dominikánské republice pollo se den začíná opravdu vydatnou snídaní na vidličku. Maso, zelenina, příloha v podobě rýže nebo opečených brambor a zeleninových pollo banánů je naprostou klasikou, která se neomrzí ani u oběda a večeře. Chilli con carne je přímo ideální záležitost, která se neoplatí vařit v malém hrnci. Fantastická je pestrost místních fazolí. S drobnými černými fazolemi, zvanými želví oko, jsem se zatím nikde jinde nesetkala. V jednom hrnci se spolu potkají různé tvary a barvy fazolí, což činí jídlo mnohem zajímavějším než se to podařilo mně v Brně ;-) Zde je jiná verze Chilli con carne, inspirovaná karibským způsobem vaření. Jak vidíte, pollo tohle jídlo nemusí vypadat vždycky pořád stejně, ale když ho neošidíte o vše, co mu náleží, chutnat pollo bude vždycky nepřekonatelně.
Rada ke stolu: pollo Ostré jídlo nikdy nezapíjejte vodou! Pokud se stane, že na vašem talíři pollo jídlo pálí tak, že nejste schopni to u stolu se ctí ustát, tak rozhodě nemyslete na to, že vodou hořící ústa uhasíte. Ta totiž situaci jen zhorší. Pocit pálivosti v ústech zmírní např. sklenička mléka, bílý jogurt nebo jiný mléčný produkt. Pálivost se dá potlačit i konzumací chlebové střídky nebo banánu. pollo Od jednoho Mexikánce jsem dostala zajímavou radu, že na „ohnivá“ ústa platí sůl. Zkuste pollo po požití pálivého jídla trochu osolit jazyk a uvidíte co to udělá. V každém případě se tím v takové situaci už nedá nic pokazit :-)
Druhý televizní recept najdete zde: ZELNÝ SALÁT S POMERANČOVOU CHILLI ZÁLIVKOU (pro 6 až 8 osob) Potřebujeme: 1 ks menší hlávku bílého zelí špetku mořské soli 2 ks mrkve 2 ks cibule šalotky 4 lžíce šlehaného podmáslí (možno nahradit jogurtem pollo či kysanou pollo smetanou) Pomerančová chilli zálivka: pollo 1 lžička pikantní hořčice 4 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy 1 lžíce medu nebo přírodního cukru špetka čerstvě mletého pepře kousek čerstvé chilli papričky špetka mletého chilli koření Postup přípravy: Zelí nakrouháme na tenké nudličky, pollo vložíme do salátové mísy a promícháme s oloupanou a nastrouhanou mrkví. Přidáme drobně nasekanou cibuli šalotku, osolíme a rukama dobře promačkáme. Přidáme několik lžic podmáslí nebo jogurtu a necháme odležet. V malé misce připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí pollo pikantní pomerančovou zálivku, do které přidáme dle chuti kousek nasekané čerstvé chilli papričky a chuť přiostříme ještě špetkou ml
No comments:
Post a Comment