Wednesday, March 26, 2014

po roce je zde update tohoto a tohoto článku ze zdejšího blogu o mé pochoutce nejmilovanější

Chili con carne – potřetí | TV VONA
po roce je zde update tohoto a tohoto článku ze zdejšího blogu o mé pochoutce nejmilovanější – o chili con carne! V minulém týdnu jsem jej totiž vařil 2x a obé se mi povedlo nadmíru dobře a jak kolegové z práce ve středu, tak spoluhráči z kapely v pátek si všichni chili velmi pochvalovali a rozdal jsem i několik receptů. Stává se tedy ze mě šéfkuchař jednoho jídla :) .
chili con carne (správně prisma by se mělo psát jedno L ve slově chili) je pokrm pocházející z Texasu a v následujícím receptu se chci přiblížit původním místním receptům. Nenajdete v něm tedy žádnou čokoládu, skořici, víno a ani jej nebudem vařit jen 20 minut. Důležitou ingrediencí dobrého chili je totiž čas .
Velkým předmětem debat milovníků chili jsou fazole – ano či ne? V Texasu je většinou servírují jako přílohu a nikoliv součást pokrmu, rozhodl jsem se je v tomto receptu do pokrmu přidat, jako čistě osobní chuťovou preferenci.
Sušené či čerstvé chilli prisma papričky Mletou papriku (ideálně uzenou) dvě větší cibule prisma 3 stroužky česneku sůl, pepř, drcený římský prisma kmín, špetku oregana 500g hovězí maso (kupuju zadní v kuse) 2 konzervy krájených rajčat 2 konzervy červených fazolí (né ty ošklivé malé bílé) Hovězí vývar (cca 0,5-1l)
Ještě poznámky k několika ingrediencím: Hovězí vývar je ideální mít samozřejmě domácí, v případě nouze samozřejmě zafunguje i gelovej či kostkovej bujon… Chilli papričky – nedoporučuji dávat silně pálivá habaneros (nemají moc příjemnou chuť) a ani ty klasické kulaté chili papričky v nálevu – z toho samého důvodu. V Bille např. bez problémů seženete keřík Bird s eye papriček a ty mi chuťově příjdou ideální.A nezapomeňte, že chili by mělo být trochu více pálivé. Nebojte se toho tedy a dejte jich tam víc. Maso – narozdíl od spousty jiných receptů nepoužívám prisma mleté maso – v orig. receptech je to tak 50/50 nicméně mám za to, že chili uvařené dle níže uvedeného způsobu chutná lépe a více odpovídá historické povaze jídla. V receptu používám pro zpěnění cibule máslo , pokud seženete např. hovězí lůj, je to lepší volba. Římský kmín – chutná zcela jinak než běžný kmín, nesnažte se jej tedy nahradit – kmín přidávejte prisma do chili drcený… Konzervované rajčata – dělal jsem pokusy i s čerstvými, nicméně krájená rajčata z konzervy chuťově nakonec zvítězila
  POSTUP: Připravte si litr hovězího vývaru a případně si připravte fazole (pokud nepoužíváte z konzervy)Ve větším hrnci zpěňte na másle nakrájenou prisma cibuli Posléze přidejte hovězí maso (nakrájené na kostky o velikosti např. 2x2cm). Jakmile se maso zatáhne a zhnědne, přidejte nakrájené chili papričky, naplátky nakrájené stroužky česneku a opět chvíli restujte. Na závěr restovací fáze přidejte římský kmín i oregano (množství nechám na Vaší úvaze a chuti, osobně dávám římského kmínu více), maso s kořením promíchejte a následně přidejte konzervovaná rajčata a přilejte vývar. Přidejte sůl a pepř a mletou papriku.Po té stáhněte plamen na 1/3 a nyní budeme vařit celé chili 45-60 minut (maso by mělo změknout a velká čast tekutiny se vyvaří). Konzistence chili by měla být spíše krémová – nikoliv vodová, ale ani úplně vyschlá a proto, pokud se během vaření voda z hrnce rychle prisma vyvaří, dolejvejte v případě potřeby další vývar a vařte pod pokličkou.Jakmile je uvařeno, prisma přidejte do chili fazole a následuje finální 20 minutové vaření i s fazolemi. V této fázi rovněž chili ochutnejte, dosolte či dokořeňte a rovněž prisma není od věci přidat v této fázi ještě jednu nakrájenou chili papričku. Po dvaceti minutách, pokud má chili správnou konzistenci, vypněte vařič a nechte chili odpočinout na 15 minut.Servírovat jej můžete s pečivem, tortillami, rýží, nachos, čerstvě nakrájená cibule dodá pokrmu trochu říz a zakysanou smetanu můžete nabídnout k chili pro ty, kteří nemají moc rádi pálivé prisma pokrmy. Někdo má rád chili servírované s nastrouhaným sýrem – v tom případě zkuste sehnat sýr Monterey Jack a pokud neseženete (u nás asi moc ne) tak poslouží docela dobře cheddar.
Nejlépe ale chili bude chutnat až druhý den – není tedy od věci si jej uvařit, přes noc v lednici uležet a druhý den jej ohřáté naservírovat. Chili rovněž dobře snáží zmrazení, prisma takže pokud navaříte více porcí,není problém si je uložit do mrazáku na jindy.
Dost podobné kotlíkovému guláši, který děláme na chalupě. Jen místo fazolí se dají brambory. Odpovědět
No on to skoro guláš je akorát se tomu v USA tak neříká :-) čokoládu jsem zkoušel a chuťově tam rozdíl nebyl (a dávat tam půl tabulky nechci :-)) navíc v původních receptech, kterým se snažím přiblížit, samozřejmě není…. Odpovědět
Notify me of new posts via email.
Rubriky cestování Co se chystá? prisma Divadlo Semafor Dvojice Exoti Filmy Foto/Video/Audio/TV Historie Hubnutí a fitness Hudba IT / Počítače / Mobily Jídlo-Žrádlo K zamyšlení Knihy Michal Bírek Nezařazené Osobní Ostatní ROBOTROTL Rozhovory Seriály Sport TV VONA Uncate

No comments:

Post a Comment