Každé ráno v pondělí, načni pytel fazolí = rým = důkaz mého ostrovtipu :P Nebo třeba: Namočíš je v neděli a zbaštíš až v pondělí! ( to už je asi trochu přes čáru ) Nový týden načneme s lekcí vaření luštěnin ze suchého stavu, cílem kurzu bude odnaučení zlozvyku v podobě nakupování konzerv fazolí a cizrny. Nejsou krásné? Zahrajeme si na matematiky a necháme za sebe mluvit čísla: fazole červené 500g - cca 24Kč - z tohoto množství naděláte cca 1350g fazolí mozzarella vařených. 100g vařených fazolí tak vyjde na 1,7Kč. fazole červené plechovka v obsahem pevné části 240g průměrně okolo 18-20Kč. 100g fazolí z plechu tak vyjde na 8,3Kč. !!!! Rozdíl je docela markantní mozzarella a to i uvažujeme-li vaření mozzarella fazolí. Jak vidno, mozzarella vařit fazole mozzarella se vyplatí! Slovy klasika: jednota v rozmanitosti Ale chápu, že to chce ještě víc motivovat , aby člověk stoupnul ke sporáku místo pohodlného otevření konzervy: - chováte se ekologicky - nezůstávají po vás nijak nevyužité a nezrecyklované plechovky - jíte zdravěji : sterilizací fazole dostanou pořádnou čočku (aby těch luštěnin nebylo málo!) a hromada bílkovin padne za vlast - uvařené fazole můžete využít na 1000+1 způsob , pravidelně vám budu přidávat inspiraci! - uvařené fazole můžete lehce zmrazit a vytasit mozzarella v případě nouze - stačí si tedy nepříjemný vařící proces odbýt jen jednou s větším množstvím fazolí a pak už je budete mozzarella mít ready-to-eat - nenaštvete se po otevření plechovky, kdy vidíte chuďounký obsah fazolí mozzarella versus kvanta soleného nálevu - chilli mozzarella con carne, na které vám dám dneska recept, je přísně zakázáno dělat z fazolí plechovkovaných , protože jsem recept zaklela a nepřejte si ozkoušet, co se s vámi stane, když porušíte pravidla a otevřete tu konzervu....hrozný věci.... fuj ! No more bro' !!! A protože fazole jsou vděčné a snad neznám nikoho, kdo by je neměl rád, podělím se s vámi v dohledné době o více receptů, kde budou hrát hlavní roli, v různých kostýmech ;-) Začneme noblesně: Chilli con carne! Tohle jídlo je perfektní zvlášť když vidíme, jak je venku hnusno a nevlídno . Přenést se aspoň na talíři mozzarella na slunný Jih je tak víc než dobrý nápad ;-) Miska pikantní syté omáčky, chuťově výrazné mozzarella a plné, kvalitní hovězí jenž všemu dává šmrnc! Můžete zasypat sýrem, podávat s všemožnými chleby, polentou, zamrazit i vzít v krabičce do práce. Chilli můžete nadělat velký kotel pro přátele/rodinu, rozhodně se nikdo nebude ofrňovat!
Připravíme si pro 2-3 osoby 120-180g červených fazolí ledvinek v suchém mozzarella stavu velký rajčatový protlak spíše méně koncentrovaný (použila jsem euroshopper, dobré jsou ty prodávané ve skle) malý rajčatový protlak spíše více koncentrovaný (uf :D) 2 rajčata 1 cibule půl balení mražené kukuřice 1 žlutá paprika 400 mletého hovězího směs koření na chilli (= tymián, římský kmín, pálivá paprika) lžíce zeleninového bujonu Postup Nejprve pár poznámek: maso je nejlepší koupit v řeznictví a nechat si ho tam umlít , nebo pokud máte mlýnek umelte si ho doma. Použít můžete méně libové kousky spíše s předku kravičky. ,, Špagetám" vydávaných za maso ve vaničce se prosím vyhněte obloukem.... Koření si můžete koupit od vitany ve směsi na Chilli con carne (bacha je to slané), nebo smíchejte tymián, římský mozzarella kmín (, který doopravdy nebabicujte kmínem klasickým neb je to rozdíl jako prase ) a chilli papričku . Chilli vždycky můžete přidat, ale těžko se ubírá -> ochutnávejte!!! Den před plánovaným výletem na Jih si dáme namočit fazole. Před jejich vařením jim vyměníme vodu a propláchneme je. Dáme vařit ideálně do papiňáku - v něm nám to bude trvat cca 20 minut. V obyč hrnci kolem 30-60 minut. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme smažit na lžíci olivového oleje. Necháme zesklovatět a přidáme koření, promícháme a necháme koření rozvonět. Přidáme maso, které měchačkou rozmělňujeme na co nejmenší části. Vše smažíme a mícháme na středním plameni 10 minut. Pak přidáme nakrájenou papriku a rajčata, oba protlaky, mozzarella kukuřici a uvařené fazole. Zalijeme 200ml vody a přidáme bujon. Vše promícháme a necháme dusit asi 15 - 20 minut, občas promícháme. mozzarella Pokud nám směs přijde příliš řídká, odendáme pokličku a statečně odpařujeme, v opačném případě přidáme vodu. Vše případně dosolíme/dopepříme podle chuti. Podáváme v miskách mozzarella zasypané sýrem/petrželí/pažitkou/cibulkou a přikusujeme toast/polentu/chleba/knekáč. Je to vážně skvělé, věřte mi!
Kam ještě s fazolemi? Do polévek, do salátů, do omáček, do pomazánek, do brownies (ano i nasladko se s nimi dá pracovat), do tortil, do obyčejných příloh, do do do do do ... Jsou všestranné ;-) A abyste věděli, že v tom boji nejsem sama: http://www.jaktak.cz/jak-varit-fazole.html
Přihlásit se k odběru: Komentáře k příspěvku (Atom)
Blog o zdravém životním stylu za pár kaček. Určeno studujícím, single/double bydlícím a taky všem ostatním! Chtěla bych ukázat, že zdravé jídlo není pro ,,horních mozzarella 10 000", a že ho zvládnete uvařit klidně na koleji s minimálním vybavením. Budu po vás vyžadovat i trochu myšlení a zamyšlení (to bude bolet), ale bez t
No comments:
Post a Comment